مهمترین علت بخار گرفتن شیشه دوجداره، اختلاف دمای داخل و خارج از خانه است. این اتفاق اغلب در زمستان رخ میدهد. زیرا دمای بیرون نزدیک به صفر و دمای داخل خانه بیشتر از حد استاندارد است. به طور معمول بخارهایی که بر روی شیشه دوجداره به وجود میآید بیشتر از ۲ ساعت ماندگار نیستند و سریعاً از بین میروند. اما مشکل از آنجایی آغاز میشود که بخار بین دولایه تشکیل میشود و برای تمیز کردن آن به دردسر میافتیم. در این مطلب شما را با علت بخار گرفتن شیشه دوجداره و راهکارهایی به منظور رفع آن آشنا خواهیم کرد.
علت بخار گرفتن شیشه دوجداره چه چیزهایی است؟
اختلاف دمای داخل و خارج از خانه به عنوان مهمترین علت بخار گرفتن شیشه دوجداره محسوب میشود. هنگامی که دمای داخل خانه زیاد باشد تبدیل به رطوبت میشود و با نشستن بر روی شیشه، جلوهای مانند بخار و عرق ایجاد میکند. بسیاری از افراد در این شرایط تصور میکنند که اگر شیشه دچار بخار شود عملکرد صحیح خود را از دست میدهد و نمیتواند به عنوان عایق عمل کند. در صورتی که با آگاهی از علت بخار گرفتن شیشه دوجداره، میتوان به رفع آن پرداخت. بخار و عرقی که بر روی شیشه مینشیند به چند شکل ظاهر میشود:
سطح بیرونی: هر چه دمای داخلی نسبت به دمای بیرونی بیشتر باشد احتمال تشکیل بخار بر روی سطوح بیرونی بیشتر خواهد شد. این امر به دلیل عایق کاری اصولی و صحیح پنجره کشویی، ریلی، تک لنگه، دو لنگه و… است. پس جای نگرانی نیست و میتوانید با استفاده از راهکارهایی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم این مشکل را حل کنید.
سطح داخلی: علت عرق کردن شیشههای دوجداره میتواند عدم تهویه مناسب، اختلاف دما بین فضای داخلی و سطح شیشه و همچنین انجام کارهایی نظیر آشپزی، استحمام و… باشد. زیرا بخار آب ایجاد میشود و جلوهای ناخوشایند را بر روی شیشه ایجاد میکند. در این وضعیت میتوانید با استفاده از یک دستمال خشک اقدام به تمیز کردن بخار کنید.
بین دولایه: ایجاد بخار و عرق بین دولایه یکی از مشکلات رایج در پنجره دوجداره و سه جداره محسوب میشود. از آنجایی که بین دولایه دسترسی وجود ندارد بهتر است نسبت به تعویض آنها، ایجاد سوراخ، استفاده از ماده مه خشک کن و.. اقدام کنید. پنجرههایی که به خوبی عایقبندی نشده باشند یا عمر زیادی از آنها گذشته باشند دچار این مسأله میشوند.
روشهای از بین بردن بخار شیشه دوجداره
پس از اطلاع از علت بخار گرفتن شیشه دوجداره نوبت به این میرسد که راهکارهایی را به منظور رفع این مسأله ارائه کنیم. در حالت نرمال و عادی نباید شاهد تشکیل بخار و عرق بر روی شیشههای دوجداره باشیم. همان طور که اشاره شد یکی از مهمترین دلایل وقوع این مشکل، عدم عایقبندی صحیح پنجره است. ناخوشایندترین جلوهای که بر اثر بخار گرفتگی ایجاد میشود، تشکیل عرق در بین دولایه است که هیچ گونه دسترسی برای تمیز کردن آن وجود ندارد. علاوه بر عدم عایقبندی صحیح، عواملی همچون شکسته شدن یا ترک خوردن شیشه، متریال بیکیفیت و نامرغوب، نصب غیر اصولی و… نیز میتواند سبب ایجاد بخار باشد.
تعویض شیشه
شاید اولین راهکاری که برای حل مشکل به ذهن افراد میرسد تعویض شیشه باشد. مخصوصاً اگر بخار در بین دولایه آن تشکیل شده باشد. زیرا بروز این امر میتواند نمایانگر از بین رفتن کیفیت و کارآیی شیشه باشد. توصیه میکنیم قبل از تعویض شیشه به خوبی بخشهای مختلف آن را بررسی کنید. اگر شاهد ترک و شکستگی بر روی شیشه بودید حتماً اقدام به تعویض آن کنید. زیرا شیشههای ترک خورده عمر زیادی ندارند. اما اگر تشکیل بخار به دلیل عدم عایقبندی مناسب بود میتوانید آن را تعمیر کنید. در شرایطی که امکان تعویض شیشه وجود ندارد باید از سایر روشها استفاده کرد.
تعویض قاب پنجره دوجداره
معمولاً قاب پنجره دوجداره از پروفیل یو پی وی سی ساخته میشود. بعد از آگاهی از علت بخار گرفتن شیشه دوجداره میتوانید اقدام به تعویض قاب آن کنید. در شرایطی که از پنجرههای دو تکه استفاده میکنید نیازی نیست تا کل پنجره را تعویض کنید. زیرا این پنجرهها دارای قاب متحرک هستند که قابل حرکت در بخش بالا و پایین میباشند. با انجام این کار در هزینههای خود نیز صرفهجویی کردهاید.
ایجاد حفره در شیشه برای خروج بخار
یکی دیگر از روشهایی که میتوانید به منظور خروج بخار از شیشه بکار بگیرید این است که پنجره را از چهارچوب خارج کنید و در بخش انتهای آن، سوراخ ایجاد کنید. وجود سوراخ باعث میشود تا بخارهای احتمالی با تابش مستقیم نور خورشید از بین بروند. هنگامی که تابش نور خورشید، بخارها را از بین برد میتوانید بر روی محل سوراخ، چسب بزنید. اگر میخواهید کیفیت و عملکرد شیشه حفظ شود میتوانید سوراخ را در محلی ایجاد کنید که گاز تزریق شده است. همان طور که در مطالب گذشته اشاره کردیم در بین دو لایه میتوان از گازهای بیخطر استفاده کرد تا خاصیت عایق بودن آن چند برابر شود.
یکی از مواردی که باید در حین ایجاد سوراخ بر روی شیشه مورد توجه قرار داد این است که حتماً در حین سوراخ کاری، مقداری گرد و خاک ایجاد میشود. مراقب باشید که گرد و خاک بین دو لایه نفوذ نکند. زیرا تمیز کردن آن به شدت دشوار خواهد بود و همچنین جلوهای ناخوشایند ایجاد میکند.
استفاده از ماده مه خشک کن
استفاده از ماده مه خشک کن برای افراد عادی توصیه نمیشود. زیرا استفاده از آن نیاز به مهارت و تجربه دارد و فقط افراد فنی و متخصص میتوانند آن را انجام دهند. نحوه استفاده از ماده مه خشک کن به این صورت است که بر روی شیشه یک سوراخ ایجاد میشود و ماده مه خشک کن درون سوراخ اسپری خواهد شد. عدم انجام صحیح این کار میتواند به شیشه و عملکرد آن آسیب برساند.
پس از اینکه اسپری ماده مه خشک کن درون شیشه انجام شد به سرعت بخار و عرق از روی شیشه پاک میشود و جلوهای درخشان پیدا میکند. اگر در حین انجام این کار شاهد آسیب به شیشه بودید باید اقدام به تعویض آن کنید. به همین دلیل برای پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی توصیه میکنیم این کار را افراد متبحر بسپارید.
نظرات کاربران