پروفیل چیست و چه کاربردی دارد؟

پروفیل چیست و چه کاربردی دارد؟

منظور از پروفیل چیست؟ پروفیل UPVC به عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی به شمار می‌رود. این پروفیل‌ها در انواع کامپوزیتی، گالوانیزه، آلومینیومی و… تولید شده و به مصرف می‌رسند. دلیل تنوع در پروفیل‌ها این است که هر کدام از فلزات به دلیل جنس و شرایطی که دارند، برای استفاده در بخش خاصی مناسب می‌باشند. به طور مثال در ساخت پنجره upvc یا درب upvc از پروفیل‌هایی استفاده می‌شود که از کارایی لازم برخوردار باشند.

پروفیل چیست؟

پروفیل چیست؟

اگر بخواهیم به سوال «پروفیل چیست؟» پاسخ دهیم باید به معنای آن از نظر لغوی و لاتین توجه کنیم. پروفیل از نظر لغوی به معنای ثابت بودن یک مقطع در ابعاد مشخص می‌باشد. اما در زبان لاتین به تجهیزاتی اتلاق می‌شود که در ساخت درب، لوله، پنجره، نمای ساختمان و… بکار می‌روند. انواع پروفیل پنجره UPVC در دو نوع باز و بسته تولید می‌شوند. ویژگی‌های این دو پروفیل چیست؟ پروفیل‌های باز در ضخامت‌های مختلف و ابعاد گوناگون تولید می‌شود و می‌توان از آن به عنوان مصالح در جهت ساخت نبشی، تسمه، چهارپهلو، تیرآهن و… استفاده کرد.

برخی از پروفیل‌های باز که دارای سطح مقطع Z هستند در ساخت و سازهایی با ابعاد بزرگ‌تر استفاده می‌شوند. به طور مثال می‌توان آن‌ها را در ساخت سقف سوله‌ها و سالن‌های بزرگ، پارکینگ‌های عمومی، سالن‌های ورزشی و… بکار برد. اما پروفیل‌های بسته در تولید انواع درب و پنجره، لوله، پروفیل کرکره‌های برقی و… مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع پروفیل از لحاظ جنس

پروفیل‌ها از نظر کاربرد به دو دسته ساختمانی و صنعتی تقسیم‌بندی می‌شوند. پروفیل‌های ساختمانی آن دسته از پروفیل‌هایی هستند که به طور ویژه در این صنعت کاربرد دارند و معمولا در ساخت درب و پنجره از آن‌ها استفاده می‌شود. اما پروفیل‌های صنعتی در صنایعی همچون نظامی، خودروسازی، ساخت متعلقات صنعتی و… بکار می‌روند.

پروفیل‌های ساختمانی در سه نوع نورد سرد، نورد گرم و نورد ترکیبی تولید می‌شود. معمولا پروفیل‌های نورد گرم از شمش فولادی ساخته و به شکلی همانند قوطی دارد. اما پروفیل‌های سرد از فرم دادن ورق‌های فولادی ساخته می‌شود. فرم دادن شامل پرس کردن و خم کردن می‌باشد و شکل ظاهری آن‌ها همانند ناودانی است. از پروفیل‌های سرد برای انجام کارهای سبک استفاده می‌شود. پروفیل‌های مرکب از اتصال چند پروفیل سرد و گرم ایجاد شده و شکل آن در دو نوع باز و بسته می‌باشد. پروفیل‌های درب و پنجره، کرکره برقی، upvc و… به پروفیل‌های بسته مشهور هستند.

به جز تقسیم‌بندی پروفیل‌ها از نظر کاربرد، باید به تقسیم‌بندی آن‌ها از نظر جنس نیز اشاره کنیم. همان طور که می‌دانید ما در کشوری زندگی می‌کنیم که از شرایط اقلیمی گوناگونی برخوردار است. برخی از مناطق دارای آب و هوای بارانی و برخی دیگر دارای آب و هوای خشک می‌باشد. انتخاب پروفیل بر اساس شرایط آب و هوایی می‌تواند ضامن عملکرد عالی و طول عمر بالا باشد.

پروفیل کامپوزیتی

دلیل استفاده از کامپوزیت در ساخت پروفیل چیست؟ در حال حاضر شاهد بکارگیری از پروفیل‌های کامپوزیتی در صنعت ساختمان‌سازی هستیم. این پروفیل‌ها برای اقلیم‌هایی مناسب هستند که از نظر آب و هوایی مرطوب‌اند و احتمال خوردگی و اکسیداسیون در آن‌ها بالاست. سازه‌هایی که از پروفیل کامپوزیتی برخوردارند در برابر زلزله و سایر ارتعاشات مقاومت بی‌نظیری دارند. این پروفیل‌ها خاصیت کشسانی ندارند و استفاده از آن‌ها باعث کاهش وزن نهایی ساختمان خواهد شد.

پروفیل گالوانیزه

هدف اصلی از بکارگیری پروفیل گالوانیزه، مقاوم‌سازی درب و پنجره‌های upvc می‌باشد. هنگامی که این پروفیل‌ها در درب و پنجره بکار می‌روند از هرز شدن پیچ‌ها و افتادگی بازشوی آن‌ها جلوگیری می‌شود. از دیگر ویژگی‌های این پروفیل محبوب، افزایش میزان مقاومت سازه در ارتفاعات بالا می‌باشد. زیرا در ارتفاعات بالا، فشارهای جوی وجود دارد که می‌تواند بر استحکام سازه تاثیرگذار باشد. معمولا برج‌ها و ساختمان‌های مرتفع با نیروی باد زیادی مواجه هستند و این نیرو قادر است فشار زیادی به پنجره‌ها وارد کند. همچنین در طبقات پایین نیز با مشکلاتی همچون نشست ساختمان و فشار وارد شدن به پنجره‌ها مواجه هستیم.

پروفیل گالوانیزه در ضخامت‌های گوناگونی ساخته می‌شود که معمولا از ۱ میلی متر آغاز می‌شود و بر حسب نیاز تا ۲ میلی متر افزایش پیدا می‌کند. ناگفته نماند که هر چه سطح پنجره بزرگ‌تر باشد فشاری که به پنجره وارد می‌شود نیز بیشتر است. به همین دلیل باید از پروفیل‌های ضخیم استفاده کرد. استفاده از این پروفیل‌ها همانند پروفیل کامپوزیتی باعث کاهش وزن نهایی ساختمان خواهد شد.

پروفیل آلومینیوم

پروفیل آلومینیوم

استفاده از فلز آلومینیوم فقط محدود به ساختمان‌سازی نمی‌باشد. بلکه شاهد بکارگیری آن در صنایع مختلف از جمله تولید قطعات صنعتی نیز می‌باشیم. از مهم‌ترین تفاوت‌هایی که بین پروفیل آلومینیومی با آهنی وجود دارد این است که پروفیل‌های آهنی نمی‌توانند از اتلاف انرژی جلوگیری کنند اما پروفیل‌های آلومینیومی نقش مهمی در صرفه جویی انرژی دارند. این پروفیل‌ها معمولا در رنگ سفید تولید می‌شوند اما بنا بر سفارش مشتریان، امکان تولید آن در رنگ‌های دیگر نیز وجود دارد.

پروفیل PVC

پروفیل PVC نوعی پلیمر محسوب می‌شود و شکل ظاهری آن مانند پلاستیک است. این پلیمر در تولید طیف وسیعی از محصولات کاربرد دارد که یکی از آن‌ها پروفیل است. امکان تولید آن با ضخامت‌های مختلف وجود دارد و از نظر مقاومت نیز در جایگاه قابل قبولی قرار دارد. در برابر فشار وعدم شکستگی از تحمل بالایی برخوردار است و مقاومت زیادی در برابر حریق و آتش سوزی دارد. این پروفیل از قیمت مناسبی برخوردار است و می‌تواند در رنگ‌ها و طرح‌های مختلف تولید شود.

پروفیل Upvc

پروفیل Upvc

پروفیل Upvc به عنوان نسل بعدی از پروفیل PVC شناخته می‌شود. خواص این پروفیل چیست؟ این پلیمر کاربرد بیشتری نسبت به پروفیل pvc دارد و از دوام فوق العاده‌ای برخوردار است. علاوه بر صنعت ساختمان‌سازی می‌توان از آن در لوله‌سازی و… نیز استفاده کرد. از مهم تفاوت‌های این دو پروفیل می‌توان به وجود افزودنی‌هایی در پروفیل upvc اشاره کرد. افزودنی‌هایی مانند فتالیت می‌تواند آن را نرم‌تر و منعطف‌تر کند. پروفیل upvc در برابر عوامل محیطی، شرایط اقلیمی، تغییر رنگ و… مقاومت بی‌نظیری دارد و امکان تولید آن در طرح‌ها و رنگ‌های گوناگون وجود دارد.

پروفیل‌ها چه کاربردی دارند؟

پروفیل‌ها چه کاربردی دارند؟

همان طور که در ابتدای مطلب اشاره شد پروفیل‌ها از نظر کاربردی به دو بخش صنعتی و ساختمانی و از نظر شکل ظاهری به پروفیل‌های باز و بسته تقسیم‌بندی می‌شوند. از پروفیل‌های صنعتی می‌توان در صنعت خودروسازی، پزشکی، نظامی و… استفاده کرد اما از پروفیل‌های ساختمانی فقط در تولید درب و پنجره دوجداره استفاده می‌شود.

پروفیل‌های باز و بسته در ابعاد و ضخامت‌های مختلف ساخته می‌شوند که مشهورترین آن‌ها پروفیل باز با شکل ظاهری Z است. این پروفیل برای ساخت نبشی، ناودانی، تیرآهن و… مناسب است. علاوه بر آن می‌توان در ساخت سوله‌های صنعتی، سالن‌های ورزشی، پارکینگ‌های عمومی، ایستگاه‌های سوخت‌رسانی و… آن‌ها را بکار برد.

مهمترین پروفیل‌های صنعت درب و پنجره

قطعا با پیشرفت تکنولوژی، شاهد تولید پروفیل‌های متنوعی در صنعت ساختمان‌سازی هستیم. اما اگر بخواهیم مهم‌ترین پروفیل‌های حال حاضر را معرفی کنیم باید به سراغ پروفیل‌های upvc و کامپوزیتی برویم. ویژگی‌هایی که در این پروفیل‌ها وجود دارد باعث شده تا با تمام شرایط آب و هوایی منطبق باشند و از افزایش وزن نهایی ساختمان جلوگیری کنند. مقاومت آن‌ها در برابر ارتعاشات و زمین لرزه سبب شده تا ساختمان‌هایی که در مناطق زلزله‌خیز ساخته می‌شوند تا حد زیادی در امان باشند.

دسته بندی: مقالات

مقالات مشابه

نظرات کاربران

ارتباط با بوتیا صنعت
ارسال از طریق واتساپ