
شیشه الکتروکرومیک جزو شیشههای هوشمند محسوب میشوند که به شما اجازه میدهد تا با فشار دادن یک دکمه بر روی ریموت کنترل، رنگ آن را تغییر دهید. تغییر رنگ در شیشه الکتروکرومیک میزان مصرف انرژی و تابش نور را تغییر میدهد. این شیشهها گزینه مناسبی برای نصب در ساختمانهای مسکونی و اداری به شمار میروند و از اتلاف انرژی جلوگیری میکنند.
شیشه الکتروکرومیک چیست؟
آیا با شیشه الکتروکرومیک و ساختار آن آشنا هستید؟ در سالهای اخیر با تذکرات جدی در خصوص میزان مصرف انرژی مواجه هستیم. به همین دلیل محققین به دنبال روشهایی برای جلوگیری از اتلاف انرژی هستند. در راستای همین تحقیقات به نوعی شیشه به نام شیشه الکتروکرومیک دست یافتند. ساختار شیشههای الکتروکرومیک به نحوی است که شما میتوانید سیگنالهای الکتریکی آن را هدایت کنید تا همزمان با تغییر رنگ، مصرف انرژی و تابش نور آن کنترل شود.
بیش از یک سوم از انرژی یک ساختمان، از طریق پنجرهها هدر میرود. به همین دلیل کیفیت نوع شیشه دوجداره و پنجره upvc اهمیت زیادی در جلوگیری از اتلاف انرژی دارد. شیشه هوشمند دارای انواع گوناگونی است که یکی از آنها الکروکرومیک است. پس از تغییر رنگ شاهد کدر شدن سطح این شیشه هستیم. این موضوع میتواند علاوه بر کاهش اتلاف انرژی، در حفظ حریم شخصی نیز به شما کمک کند و عملکردی مانند دیوار داشته باشد.
کاربردهای شیشه الکتروکرومیک چیست؟
تقریبا میتوان گفت که استفاده از شیشههای الکتروکرومیک در مکانهای مختلف هیچ محدودیتی ندارد. به طور مثال میتوان از آنها در سالنهای کنفرانس، اتاق عمل، اتاق مذاکره، حمام، سرویس بهداشتی، دادگاه، کلانتری و… استفاده کرد. این شیشهها به عنوان شیشه الکترونیکی رنگپذیر نیز محسوب میشوند که میتوان از آن برای پنجره منازل، نورگیرها، دیوارها پردهای و نما استفاده کرد. این شیشه میتواند به طور مستقیم توسط ساکنین مجتمع کنترل و مدیریت شود. افراد میتوانند به منظور دسترسی به حداکثر میزان نور طبیعی در روز، آن را در بالاترین میزان شفافیت قرار دهند.
احتمالا این سوال در ذهن شما به وجود آمده که اجزای تشکیل دهنده شیشه الکتروکرومیک چیست که این ویژگیها را ایجاد میکند؟ در پاسخ باید بگوییم که شیشههای هوشمند از نوع الکتروکرومیک دارای پنج لایه پوشش از جمله دولایه TC، EC، IC، CE میباشد. لایه EC در میان دولایه از TC قرار میگیرد. بر روی صفحههای شیشهای بالا و پایین آن نیز لایههای رسانای شفاف تعبیه شده که ساختار کلی شیشه را همانند باتری میکند و مسئولیت تغییر در انتقال امواج الکتریکی را بر عهده دارد.
مزایای استفاده از شیشه هوشمند
محافظت از محیط زیست
همان طور که میدانید محیط زیست در سالهای اخیر با تهدیدات فراوان مواجه بوده است. به همین دلیل دائما با توصیههایی مواجه میشویم که به حفظ محیط زیست کمک میکند. اتلاف انرژی یکی از مصادیق آسیبرسانی به طبیعت برشمرده میشود. با استفاده از شیشه الکتروکرومیک و جلوگیری از اتلاف انرژی شاهد کمک به این موضوع هستیم. علاوه بر آن زیبایی شیشههای هوشمند سبب شده تا بسیاری از افراد آن را به عنوان بخشی از زیبایی دکوراسیون داخلی منزل نیز محسوب کنند. حفظ دمای داخلی منزل در فصول گرم و سرد سال باعث میشود که با قبوض سنگین برق و گاز مواجه نشوید.
محافظت در برابر اشعههای مضر خورشید
شیشههای الکتروکرومیک به دلیل ساختاری که دارند از عبور اشعههای مضر خورشید مانند ماوراء بنفش جلوگیری میکند. قدرت مسدودسازی این شیشه در برابر اشعههای مضر به میزان ۹۹٪ است که بسیار قابل ملاحظه میباشد. تابش مستقیم این اشعه به فضای داخلی منزل باعث میشود تا رنگ لوازم منزل از جمله فرش و مبل به مرور زمان محو و کمرنگ شود. علاوه بر آن برخی از بیماریها نیز به دلیل دریافت بیش از حد اشعه ماوراء بنفش رخ میدهد.
متغیر در میزان شفافیت
برخی از افراد تمایل ندارند در طول روز، نور زیادی دریافت کنند. آنها میتوانند با ایجاد تغییر در میزان شفافیت شیشه هوشمند، میزان عبور نور را مدیریت کنند. در مقابل نیز شاهد علاقه بسیاری از افراد به دریافت نور مستقیم خورشید در ساعات مختلف روز هستیم. شیشههای الکتروکرومیک برای هر دو دسته مناسب میباشد.
جذب گرمای خورشید
استفاده از شیشههای هوشمند در مناطق گرمسیری نیز توصیه میشود. در این مناطق زاویه تابش نور خورشید بسیار تند است و این موضوع گرمای زیادی را ایجاد میکند. اما نگران نباشید. زیرا شیشههای هوشمند گرمای خورشید را به خود جذب میکنند و اجازه عبور آن را نمیدهد. علاوه بر آن کاهش اشعه مادون قرمز و فرابنفش از دیگر ویژگیها و مزایای آن به شمار میرود. فیلتر کردن گرمای خورشید سبب شده تا این شیشهها را به عنوان عایق حرارتی نیز بشناسیم.
ایمنی بالا
شیشههای الکتروکرومیک در برابر ضربه و شکستگی از امنیت بسیار بالایی برخوردار است. به این معنا که اگر توسط نیروهای خارجی آسیب ببیند به هیچ عنوان خرد نمیشود و احتمال پایشش قطعات وجود نخواهد داشت.
مدرن
قطعا شیشه هوشمند نسبت به شیشههای قدیمی مدرنتر و زیباتر است. شما میتوانید با نصب آن در پنجره اتاق، پنجره حمام و… هر زمان که خواستید آن را به حالت مات دربیاورید و یک حریم شخصی برای خود ایجاد کنید.
شیشه الکتروکرومیک چگونه کار میکند؟
زمانی که جریان الکتریکی را به ITO متصل میکنید ذرات باردار که غالبا از نوع یونهای لیتیومی هستند از الکترولیت به لایه الکتروکرومیک منتقل میشوند. در لایه الکتروکرومیت اکسید تنگستن وجود دارد که اگر در حالت غیر فعال باشد خود را به شکل شفاف نشان میدهد.
پس از انتقال ذرات باردار از الکترولیت به لایه الکتروکرومیک، شاهد احیای اکسیداسیون الکتروشیمیایی در لایه الکتروکرومیک هستیم. این پروسه باعث میشود که جذب نور انجام شود و رنگ موردنظر بر روی شیشه اعمال شود. در برخی از شیشهها شاهد تعبیه یک لایه ذخیره یون هستیم که ذرات باردار را به الکترولیت میرساند.
هنگامی که ولتاژ یا جریان الکتریکی به طور معکوس انجام شود یعنی آن را ITO قطع کنیم حالت شیشه شفاف خواهد شد. زیرا یونهای لیتیوم از لایه الکتروکرومیک به لایه الکترولیت برمی گردند. این تغییر حالت میتواند در چند دقیقه اعمال شود.
قطعا قیمت شیشه الکتروکرومیک نسبت به شیشههای معمولی بیشتر است اما اگر بخواهیم مزایای آن را مورد بررسی قرار دهیم به خوبی متوجه میشویم که پرداخت هزینه برای تهیه یک شیشه باکیفیت و البته مدرن، سود بیشتری برای ما به همراه دارد.
نظرات کاربران